Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Instagram

has returned invalid data.
My Reports

De scholen zijn weer begonnen. Kranten, tijdschriften en blogs spelen daar handig op in door artikelen te schrijven over bijvoorbeeld veilig deelnemen aan het verkeer, tips voor de mooiste traktaties en hoe deze gezond te houden (het gezonde gedeelte lijkt bij veel ouders echter niet aan te komen) en tips om haarluis te voorkomen. Adviezen over het gebruik van de mobiele telefoon van je tiener om slaapgebrek zoveel mogelijk te beperken. Maar je leest vooral veel over (cyber)pesten. Vaak worden kinderen met de grond gelijk gemaakt door hun schoolgenootjes; Gepest om hun uiterlijk, verlegenheid of iets dergelijks.

Waar de mobiele telefoon door ouders wordt aangeschaft voor de veiligheid van hun oogappel heb je ook een toegangsdeur voor bullebakken (of volwassenen met kwaad in de zin) geopend. Whatsapp en Instagram geven kinderen een platform om anderen het leven zuur te maken. Gemene opmerkingen, bedreigingen of elkaar belachelijk maken, het is orde van de dag! Je wordt zonder pardon in een groeps-app geplaatst en als de rest het ook op je gemunt heeft ben je de sjaak. Veilig op je kamer is het natuurlijk makkelijker om iemand aan te vallen dan face-to-face op het schoolplein. En een lullige opmerking onder een foto op Instagram is zo geplaatst. Om maar niet te spreken over ridicule spelletjes op Instagram als een fotocollage van frisse meiden of stoere jongens plaatsen met de begeleidende tekst;  Wie is het minst leuk? Wie valt af? Om vervolgens een kruis over je hoofd te krijgen als de meerderheid een negatief oordeel over je velt. Uitermate pijnlijk en kwetsend!

Maar wij volwassenen weten wel beter! Toch?! Niet dus….: Ook veel volwassenen gebruiken social media om een genadeloos oordeel te vellen over hun medemens. Dat je jouw mening wilt geven over politiek, verkeerssituaties of voetbalwedstrijden kan ik nog begrijpen, maar moeten die opmerkingen persoonlijk of racistisch zijn?

Het privé-leven van bekend Nederland (zelfs het Koningshuis) wakkert het slechte in de mens pas echt aan. Het uiterlijk, het liefdesleven en persoonlijke drama’s van onze bn-ers geven altijd veel inspiratie om een ongezouten mening te geven, waarbij ik denk “je had ook gewoon een emmer stront over de persoon in kwestie kunnen gooien”. Yolanthe Sneijder is daar op dit moment het meest tekenende voorbeeld van; Haar optreden in RTL Late Night gaf men reden, en blijkbaar gelegenheid, om hun ongenoegen over haar uit te spreken. Kranten stonden er de volgende dag bol van. Foto’s van haar (sommige mensen hebben daadwerkelijk de moeite genomen om een foto te maken van hun tv-scherm) circuleerden op Facebook met de meest verschrikkelijke opmerkingen. Wat is dat nou in vredesnaam voor voorbeeld voor onze kinderen?

Want als je de moeite neemt om met een opmerking, waar de honden geen brood van lusten, te reageren via social media dan sta je toch op een bepaalde manier in het leven. Wat naar mijn mening weer invloed heeft op de mensen om je heen. En waar ging het over? Oh ja, haar uiterlijk!?! Weten mensen eigenlijk nog wel waarom ze überhaupt bij RTL Late Night zat?

< “Nee liefje, je mag dat kindje niet pesten omdat ze een bril draagt!” Om vervolgens zelf onder een artikel over Tjitske Reidinga (die heeft namelijk het lef gehad om te gaan scheiden) haar ongezouten ongenoegen te plaatsen. >

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

 

Gerelateerde artikelen…

My Reports

Aargghh..ik word 40!

 

You might also like