Plastic waterflesjes opnieuw vullen. Ongezond?

Instagram

did not return a 200.
Plastic waterflesjes

Doen we allemaal weleens, toch? Je lege waterflesje opnieuw vullen omdat je geen bidon hebt. En dat flesje blijft dan weleens in je sporttas zitten, je gooit hem leeg bij je volgende work-out en vult hem opnieuw. Maar is dat ongezond?Het plastic flesje zelf op zich niet. De flesjes worden gemaakt van het soort plastic wat geen schadelijke stoffen afgeeft. Waar je je wel zorgen over kan maken is het water zelf. Er kunnen bacteriën en schimmels in het water komen door je mond en de mate van schoonmaken van het flesje. Wanneer het water te lang blijft staan kunnen deze toxines afgeven wat niet heel gezond voor je is. Dit gebeurt overigens niet als je meerdere keren per dag het flesje opnieuw zou vullen. Om precies te weten in hoeverre het nu schadelijk is voor je gezondheid zou je wat microbiologisch onderzoek moeten doen maar vooralsnog is het volgens het TNO het verstandigst om je flesje alvorens je hem opnieuw vult goed uit te wassen of om te spoelen met soda.

Op het internet circuleren ook veel artikelen dat het drinken uit plastic flesjes, laat staan opnieuw vullen, juist enorm slecht voor je is. Dit wegens de BPA stof die in het plastic zit en langzaam in de inhoud van het flesje zou lekken. De stof kan o.a. verstoring van de hormoonhuishouding veroorzaken en is daarom uit voorzorg verboden in het materiaal waarvan babyflesjes worden gemaakt.

Veel onderzoeken, veel tegenstrijdigheden. Ik kom er niet echt uit. Misschien moeten we uit voorzorg maar geen gewoonte maken van het opnieuw vullen van dat flesje.

Bron gezondheidsnet.nl www.tno.nl

 

 

You might also like