Mijn eerste Bikram Yogales!

Instagram

has returned invalid data.
Eerste Bikram yoga les

Ik wil graag op yoga, heerlijk een moment voor jezelf, helemaal zen zijn en er ook nog een soepel lichaam van krijgen. Bikram yoga leek mij wel wat. Een actieve vorm van yoga in een ruimte met een temperatuur van 40 graden celsius. Door de warmte worden je spieren soepeler en aangezien dat bij mij geen overbodige luxe is schreef ik mij samen met een vriendin in voor een proefles.

Of we minimaal een half uur van te voren aanwezig willen zijn in makkelijke en niet teveel kleding?Dat kunnen wij! Vol goede moed stappen we de yoga studio in en knikken enthousiast instemmend nadat ons op ’t hart is gedrukt dat we vooral deze week nog een keer terug moeten komen voor nog een les. Want na een paar lessen krijg je pas echt een goede indruk van de les en kan je lichaam eraan wennen.Na onze jas en schoenen te hebben opgeborgen betreden we vol goede moed de ‚zaal’ , gewapend met handdoek en flesje water om een plekje te zoeken. Uiteraard achterin de zaal.Want zoals dat vaak in het klassikale fysieke onderwijs gaat; de gevorderden willen heel graag vooraan staan en de minder gevorderden staan angstvallig achteraan om maar niet op te hoeven vallen.

In de zaal is het naar verwachting warm. Heel warm! Het halve uur eerder aanwezig zijn is niet voor een rondleiding/uitleg zoals wij dachten, maar om op je matje te zitten zodat je lichaam kan wennen aan de temperatuur. De zaal stroomt langzaam vol en na 10 minuten gutst het zweet over mijn lichaam. En dan zit ik alleen nog maar voor mij uit te kijken?! Vriendin en ik zijn duidelijk in teveel kleding uitgedost. Een yogabroek tot de knie en een singlet is in vergelijking met de piepkleine broekjes ( ja, ook de mannen) en bikinitopjes duidelijk overdressed. De ‘zaal’ wordt welkom geheten door de yogalerares en nadat ze bij de nieuwelingen heeft aangegeven dat “mocht je je niet lekker gaan voelen of duizelig worden dan vooral even te stoppen en op je handdoekje gaan zitten” start ze de les. Bij aanvraag van de proefles heb ik nog gevraagd of er ook een les voor beginners is maar dat was niet nodig, elk niveau is welkom. Zo voelde het helaas niet, tegen de tijd dat ik door had welke voet ik waar moest zetten en mijn handen in de juiste positie had stond de rest al in de volgende houding. Gelukkig was ik niet de enige want vriendin leek ook het verschil tussen links en rechts even helemaal kwijt te zijn. Worstelend met mijn ledematen en geïrriteerd door mijn volledig aan het lichaam geplakte doorweekte kleding raakte ik steeds meer gefrustreerd. Ik vind het helemaal niet leuk, weg zen-gevoel. Waar ik dacht dat de temperatuur mij juist zou helpen (ik ben niet bepaald lenig) had ik nu het gevoel dat ik kon gaan flauw vallen.

Op het moment dat ik dacht te gaan overgeven, serieus, ben ik gaan zitten. Uit de zaal lopen vond ik echt niet kunnen, ik heb de tijd puur op karakter uitgezeten want een les van 75 minuten is in die hitte echt verrekte lang. Happend naar zuurstof (het begon trouwens ook wat vreemd te ruiken in de zaal) heb ik vol bewondering gekeken naar mannen en vrouwen die hun lichaam vloeiend van de een in de andere houding zetten terwijl het leek alsof ze net onder de douche vandaan komen. Vriendin heeft de les, met een volledig rood aangelopen hoofd, tot het einde kunnen afmaken. Superknap van haar!

Met een voucher voor de volgende proefles stonden we, terwijl het stoom van ons lichaam kwam, buiten. Misschien is deze vorm van yoga voor ons toch nog iets te hoog gegrepen. Behalve op de yoga houdingen moet je je ook op de warmte concentreren en dat maakt het naar mijn mening voor een beginner verdomd lastig. Groot voordeel was wel dat we ons door het vele zweten heerlijk schoon voelden.

Van de voucher hebben we, watjes als we zijn, nooit meer gebruik gemaakt.

 

 

 

 

You might also like