Waar is een tampon eigenlijk van gemaakt?

Instagram

did not return a 200.
tampons

Misschien weet jij dit allang maar ik had er nog nooit bij stil gestaan waar een tampon eigenlijk van gemaakt is. En…. of dat wel goed is voor je gezondheid?! Op de verpakkingen van de verschillende merken staan geen ingrediënten lijstjes. Best apart want zo’n tampon gaat wel je lichaam in. Ik wilde het graag weten dus ik heb het opgezocht en wat blijkt…er is aardig wat over te vinden op het internet. En het komt er op neer dat zo’n tampon minder onschuldig is dan hij lijkt. Aangezien een vrouw (die tampons gebruikt tijdens haar menstruatie) er zo’n 10.000 – 15.000 stuks in haar leven door heen jaagt is het ingrediënten lijstje van zo’n witte rakker misschien toch iets om bij stil te staan.

Uiteraard bestaat de tampon uit katoen. Echter voor de productie van katoen (het is het meest verbouwde gewas) worden flink wat bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het kan dus zijn dat er wat van die stoffen achterblijven in het katoen dat wordt gebruikt voor het maken van de tampons. In de Verenigde Staten zijn heel wat katoenplantages zelfs genetisch gemanipuleerd…ieks.
Je zou misschien denken dat de tampon volledig van katoen is gemaakt maar hij bestaat vaak ook uit rayon (dit wordt verkregen uit houtpulp). Rayon heeft een behoorlijk vocht absorberend vermogen wat supergoed is voor de verkoop van de tampon. Echter, van de rayon kunnen kleine vezels achterblijven in jouw vagina wat een broedgebied kan veroorzaken voor dioxine, deze stof zit nl. ook in die tampon. Want de stof dioxine zit in het chloormiddel dat gebruikt wordt om de tampons van die smetteloze witte kleur te voorzien.
Verder kunnen de tampons nog allerlei andere kunstmatige stoffen bevatten zoals polyester, lijm, polyethyleen, polypropyleen, propyleenglycol. En al deze stoffen kunnen in jouw lijf terechtkomen. Dus dat je het even weet!
Oh…en bovenstaande geldt ook voor je maandverband en inlegkruisjes.

Ik kijk nu toch wel anders tegen zo’n tampon aan. Waar we vandaag de dag zo puur mogelijk willen eten om zo min mogelijk E-nummers binnen te krijgen is het dan natuurlijk wel een beetje gek om dan tampons te gebruiken. Maar ja..zolang het niet op de verpakking staat is het ook wat lastiger om op de hoogte te zijn. Voor de producenten van tampons schijnt het niet verplicht te zijn om op de verpakking te vermelden wat de ingrediënten van de tampons zijn. Gezien de aanwezige synthetische stoffen begrijp ik wel dat ze het achterwege laten. Het kan nooit heel positief zijn voor je verkoopcijfers.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, er zijn biologische tampons, maandverband e.d. op de markt.

p.s. Op het doosje tampons dat ik in huis heb staat trouwens wel vermeld dat de verpakking gemaakt is van gerecycleerd papier, dat is blijkbaar wel belangrijk om te vermelden.

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • Blij met de producten van Yoni | My Reports

    Written on 18 april 2017

    […] de nogal dubieuze ingrediënten van tampons en maandverband van reguliere merken. (niet gelezen? klik hier) Die informatie heeft mij nogal aan het denken gezet en ik heb eigenlijk geen ‘gewone’ tampon […]

Leave a Reply