Ik ga de strijd aan met mijn buikspieren

Instagram

has returned invalid data.
My Reports

Na mijn eerste bevalling voelde ik al nattigheid. Naast de uitgerekte huid en de paar overtollige kilo’s voelde mijn buikspieren vreemd aan. Ik had voor de zwangerschap strakke buikspieren en deze kregen het uiteraard zwaar te verduren tijdens een zwangerschap. Ik was in totaal 12 kilo aangekomen en dat gewicht zat voornamelijk aan de voorkant. Van achteren zag je niet dat ik zwanger was. Zowel de huisarts als fysio zei dat mijn buikspieren gewoon tijd nodig hadden. De overtollige kilo’s waren vrij snel verdwenen, maar mijn bol buikje bleef. Tijdens bepaalde bewegingen, zoals vanuit ligstand rechtop komen verscheen er een gekke puntige ‚bult’ op mijn buik.

Ik ben nu bijna 15 jaar moeder en ik ken behoorlijk veel andere moeders, maar een diastase van de buikspieren is een vrij onbekend begrip. Sterker nog, een gemiddelde sportinstructeur heeft geen flauw idee waar je het over hebt als ik er wat vragen over wil stellen.
Dus hierbij…wat is een diastase van de buikspieren nou precies?
Hierbij mijn uitleg (althans, wat ik ervan begrepen heb) zonder medische termen, maar in jip en janneke taal.
Tijdens de zwangerschap wijken je rechte buikspieren uiteen naar links en rechts van je buik om plaats te maken voor je baby. Hierbij rekt het peesblad, wat heel elastisch is, mee. Na de bevalling trekt de boel weer naar elkaar toe en herstelt het peesblad zich weer. Helaas niet altijd.
Wat je overhoudt is een bol buikje die nog boller wordt naarmate de dag vordert en er dus meer eten in je maag en darmen zit. Dat bolle buikje blijft, ook als je weer op je normale gewicht bent, van al je overtollig vet af bent en je je buikspieren helemaal een ongeluk traint. Heel frustrerend dus! Na mijn 3de zwangerschap heb ik een buikecho laten maken en blijkt de diastase alleen maar breder en langer geworden.

Ik ben vrij slank van postuur dus bij een strak t-shirt valt een bolle buik wel op. Vaak genoeg wordt er een blik geworpen op mijn buik en ik zie ze dan denken.. en ik ben ook weleens gefeliciteerd met een zwangerschap.Te genant! Maar ja, dat is alleen maar het cosmetische deel…Het feit dat mijn buikspieren geen goede ondersteuning meer geven heeft ook zeker effect op mijn rugspieren. Ik heb vrijwel altijd last van mijn onderrug. En zwakke buikspieren kunnen op langer termijn ook bekkenproblemen, orgaanverzakking en incontinentieproblemen geven.
Ik ben naar de plastische chirurg geweest om te vragen of hij mij kan helpen. En dat kan! De buikspieren kunnen weer aan elkaar ‚genaaid’ worden. Maar ik schrok best van de behoorlijke lange tijd die je nodig hebt om te herstellen, je bent dan wel een paar maandjes onderweg waarvan je de eerste periode in de strandstoel-houding op bed ligt en helemaal niks kan. Niet echt handig met kinderen in huis. En tot mijn verbazing wordt de operatie niet vergoed. De ingreep wordt gezien als een cosmetische buikwandcorrectie.
Het straktrekken en terugzetten van de buikspieren is een cosmetische ingreep, niet medisch, dus moet je betalen. Ondanks dat je buikspieren geen ondersteuning meer geven aan je rug en dat op langer termijn problemen kan gaan geven. Er is wel een uitzondering.…als je zwaar overgewicht had en flink bent afgevallen, dan wordt het wel vergoed?!
Naar mijn mening wordt er in deze kwestie met 2 maten gemeten.

Ondanks dat een ernstige diastase onomkeerbaar is laat ik mij niet zomaar uit het veld slaan. Ik durf zo’n zware operatie (nog) niet aan. Ik ben bij de fysio geweest met ruime pilates ervaring en zij heeft mij specifieke oefeningen aangeleerd om in ieder geval te proberen om mijn buikspieren weer sterker te maken. Ik volg regelmatig een yoga les en tijdens mijn crossfitlessen ben ik constant mijn buiksperen aan het aanspannen. Zou het helpen? Op hoop van zegen!

Foto: Jose Chan

Trackback from your site.

You might also like

Comments

 • Miranda | Taxx Life Blog

  Written on 29 juni 2017

  Oh zo herkenbaar! Voor mij is het al 5 jaar letterlijk een trauma. Toevallig ben ik vorige week gestart met 2x per weekkrachttraing, echt mijn laatste hoop……. letterlijk, het is echt een issue voor mij. Hou ons op de hoogte, misschien kun je wat pilates oefeningen delen? Succes, je bent niet de enige!

 • Maaike

  Written on 30 juni 2017

  Hoi Miranda, zo fijn om te horen dat ik niet de enige ben! Jij ook veel succes! En ik zal de oefeningen waar ik baat bij heb zeker delen! Liefs, Maaike

 • Marjolein

  Written on 30 juni 2017

  Helaas, ook voor mensen die veel zijn afgevallen en met overtollig vel zitten wordt deze noodzakelijke ingreep gezien als cosmetisch.
  Alleen als je vel op je bovenbenen hangt, je niet meer normaal kunt voortbewegen, ernstige smetplekken hebt EN er dus sprake is van ernstige verminking, dan zou het mogelijk wel door de verzekeraar vergoed kunnen worden.
  Helaas zien de verzekeraars alle – door diverse specialisten als medisch noodzakelijke ingegrepen aangeduid – meestal als cosmetisch.
  In beroep gaan en het gevecht aangaan, dat helpt heel soms. Succes!!!
  Groeten, Marjolein

 • Maaike

  Written on 30 juni 2017

  Hi Marjolein, ik had inderdaad begrepen dat je aan aardig wat ‘eisen’ moet voldoen wil je het vergoed krijgen. Echt belachelijk!
  De plastisch chirurg zei ook dat ik het kan proberen, maar dat hij zeker weet dat het toch niet gaat lukken. En dat hij ook zeker weet dat ik waarschijnlijk nog meer klachten ga krijgen door mijn niet goed werkende buikspieren. Dus misschien toch het proberen waard. Liefs, Maaike

Leave a Reply